Sport - klíčová etapa pro osobní růst dítěte!

08.11.2019

Dnešní generace rodičů si zcela zřetelně dokáže představit, jaké bylo naše dětství plné pohybu. Mobilní chytré telefony byly buď ve vývoji a nebo se něco takového objevovalo pouze ve filmech sci-fi. Po škole jsme přišli domů a první co jsme udělali bylo, že jsme hodili tašku do kouta a už vymýšleli, co bychom podnikli. Našim volným časem byl pohyb. Bylo úplně jedno, co to bylo, ale hlavní bylo jít ven. Lezlo se po stromech, stavěly se bunkry, běhalo se po zahradě nebo se jezdilo na kole.

Dnešní generace se potácí a bude se potácet s velkým problémem. Jejich pozornost je soustředěna na chytré aplikace, hry a aktivity spojené pouze se sezením před obrazovkou. Děti nejsou nuceni vyjít ven, protože vše co potřebují, mají před sebou v mobilu. Komunikace s přáteli, vyhledávání informací, sledování slavných youtuberů nebo playstation sportovaní před televizí. Obéznost našich děti rapidně vzrůstá a četnost nemocnosti se zvyšuje. Možnosti sociální, které naše generace rodičů zažívá, nás vybízí z nakupování kvanta potravin, aby byla naše rodina kvalitně zajištěna. Ale vše musí být v nějaké poměru strava versus pohyb. 


Někteří rodiče však mají o sportu jasno. Mají jasno, do kterého sportu zainvestují, aby jejich ratolest byla jednou slavná jako Ronaldo nebo třeba Djokovič. Velice často berou své dítě jakou součást svého byznysu a vůbec je nenapadne myšlenka, jestli je to sport, který se líbí jim, nebo jejich dítěti.  Obě varianty jsou samozřejmě špatným extrémem, který můžeme eliminovat jediným způsobem a to je, dle mého názoru, všestrannost. Dítě by se nemělo v žádném případě soustředit pouze na jediný sport. Jejich mozek si vytváří pohybové vzorce, které je třeba rozvíjet co nejlépe a nejdéle to půjde. Přihlásit dítě v útlém věku na jediný sport, který je ještě individuálním sportem, je cesta k tomu, aby vám jednoho pubertálního dne váš miláček řekl, že už ho to nebaví a že bude dělat něco jiného. Marian Jelínek, jeden ze světové uznávaných sportovních psychologů říká, že vaše dítě bude šťastné pouze tehdy, pokud bude dělat to, co ho baví. Logicky s tím přijde i úspěch a to neplatí jen ve sportu. Pokud děláte něco co vás baví a naplňuje vás, jde vám to snadno a samo. 

Individuální sport je velice nebezpečný, protože je těžké najít zábavu formou tréninku. Musíme najít opravdu zkušeného trenéra, který si je těchto faktorů vědom a dětem splní to, co od toho očekávají. Kolektivní sport má naproti tomu velikou výhodu, protože je neustále hrou. Děti si potřebují hrát. Neplatí to jen u sportu, ale i ve škole. Už Jan Ámos Komenský si byl této skutečnosti vědom, ale bohužel naše vzdělávání je pořád na bodu panování Marie Terezie. To je ale kapitola na jindy.

Sport otevře vašemu dítěti obrovský životní potenciál. Jsme si vědomi toho, že ne všichni rodiče zastávají sport a radši chtějí, aby se děti věnovaly třeba studiu. Sport ale naučí děti disciplíně, zodpovědnosti, soustředěnosti, sebekázni, zlepší zdravotní stav, přinese jim dávku sebevědomí a v neposlední řadě je naučí se nikdy nevzdat. Nemusí mít každý rodič doma šampiona, ale každý ocení tyto vlastnosti, které se jednoho dne projeví a případně otevřou dveře jiných možností. Nikdy bych nelitoval toho, že jsem dělal sport, protože vím, že mi dal obrovskou výhodu oproti lidem, kteří sport nikdy nedělali. Špičkoví manažeři západních zemí se při pohovorech zajímají o to, jestli dotyčný dělal sport a na jaké úrovni. Vědí, že ten člověk do své pracovní pozice přinese disciplínu, odhodlání a tah na branku. To je to, čím vás sport obohatí, ač chcete nebo ne. To by pro mne jako rodiče bylo velikým přínosem, protože bych věděl, že mé dítě jen tak něco nerozhodí.   

Závěrem bych tedy chtěl zdůraznit, že klíčové kroky ve sportu dětí jsou tedy zábava, všestrannost a koordinace. Proto se na našich kempech snažíme dětem přinést všechny tyto faktory, aby si odnesly nejvíce zážitků a kemp jim byl přínosem do dalšího sportování. Mimo jiné jsme každý rok rozvíjeli dětský potenciál přednáškou Jana Mühlfeita, světově uznávaného mentálního kouče. I na stravě se snažíme pracovat a svačiny nám dodává skvělá firma Peblo, která má potravinové kvality obrovských rozměrů. Stále se snažíme posouvat dále a vašim dětem přinést to nejlepší, aby mohli jednou říci, že jim Kemp vítězů otevřel oči.